Retseptid

Veski Mati Marmormuffinid

Koostisosad:

1 pakk Veski Mati Marmormuffini küpsetussegu

200 ml vett

100 ml õli või sulatatud võid


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Valage kogu ühe pakendi sisu (200 g) kaussi, lisage 100 ml vett ja 50 ml õli või sulatatud margariini või võid. Segage hoolikalt, et saada tahke mass.Teise kaussi valage kogu teise pakendi sisu (200 g), lisage 100 ml vett ja 50 ml õli või sulatatud margariini või võid. Segage hoolikalt, et saada tahke mass.Pange mõlemad segud muffinite küpsetusvormi, soovitavalt nii, et ühte muffinisse jääks mõlemat segu. Küpsetage ahjus temperatuuril 180-190 ºC umbes 20-25 minutit.

,,Red Velvet” küpsetussegust tort

Koostisosad:

Red Velver koogipõhi:

400 g jahusegu

210 ml külma vett

100 ml taimeõli või sulatatud võid

Mascarpone – vahukoore täidis

250 ml vahukoort (36% rasva)

250 g mascarpone toorjuustu

50 g suhkrut

1 tl vanillisuhkrut või vaniljeekstrakti

½ sidruni (valikuline)

 


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Põhja valmistamine:
  1. Valage kotikese sisu (400 g jahusegu) kaussi ja lisage pidevalt segades aeglaselt 210 ml külma vett; seejärel lisage 100 ml taimeõli või sulatatud võid.
  2. Segage hästi, kuni segu muutub ühtlaseks.
  3. Kata ümmargune koogivorm (Ø 20–24 cm) küpsetuspaberiga või määri rasvainega, vala segu küpsetusvormi ja jaota ühtlaselt.
  4. Küpsetage 180 ° C juures umbes 45 minutit.
  5. Laske küpsetusnõus jahtuda.
  6. Valmistage valitud täidis ette (vt soovitust allpool).
  7. Lõika koogi ülaosast õhuke kiht ja tee sellest puru, mis aseta kõrvale.
  8. Lõika järelejäänud kook kaheks või kolmeks võrdse paksusega osaks. Lisa täidis kihtide vahele ja ka külgedele. Katke koogi ülaosa ja küljed puruga.
  9. Hoidke kooki külmkapis kuni serveerimiseni.
Täidise valmistamine:Vahustage kokku mascarpone toorjuust, suhkur, vanillisuhkur või vanilliekstrakt. Kui soovite rikkalikumat maitset, lisage mascarpone segule ½ sidruni mahl. Lisage vahukoor järk-järgult vahustades, et saada kena kerge kohev segu (vahustage mitte kauem kui 30–60 sekundit).

Rukkileib Veski Mati Rukkileiva jahusegust

Koostisosad:

1,5 pakki Veski Mati kuivpärmi (11g)

16 dl Veski Mati Rukkileiva-jahusegu

9 dl vett (parajalt käesoe)

1 tl suhkrut


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Sega kuivpärm ja jahusegu. Seejärel lisa vett ja sega hoolikalt. Kata tainakauss tihedalt rätiku või toidukilega. Lase tainal soojas kohas umbes 60 min kerkida. Määri kaks keeksivormi rasvainega, jaga tainas kaheks võrdseks osaks ning aseta vormidesse. Silu tainas märgade kätega ühtlaseks. Kergita veel 15-20 minutit. Küpseta 250 kraadi juures 20 minutit, keera kuumus 200 kraadi peale ja küpseta veel 35-40 minutit. Enne lahtilõikamist lase leival jahtuda. Leiva küpsetamine leivaküpsetusmasinaga: 5,0 dl vett, 10,8 dl Veski Mati Rukkileiva jahusegu, 1 pakk Veski Mati kuivpärmi. Vala vesi masinasse, seejärel lisa jahu ja lõpuks kuivpärm. Vali menüüst sobiv programm.

Mitmeviljakuklid Veski Mati Mitmevilja jahusegust

Koostisosad:

750 g ( ½ pakki) Veski Mati mitmevilja jahusegu

4,5 dl käesooja vett

1 pakk Veski Mati kuivpärmi


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Sega pärm ja jahusegu. Seejärel lisa vesi ja sega hoolikalt. Sõtku tainast seni, kuni see lööb kausi servade küljest lahti. Kui soovid saia pikemalt säilitada, lisa tainasse 1 spl õli. Lase tainal soojas kohas kinnikaetud kausis umbes 30 min kerkida. Vormi vastavalt soovile kas kuklid või saiad. Siledama kooriku saamiseks veereta kukleid või saiu enne küpsetusplaadile asetamist nisujahus. Lase saiadel soojas kohas räti või kilega kaetult umbes 30 min kerkida. Enne küpsema panemist sälguta saiad terava noaga. Küpseta kerkinud saiu või kukleid 200-220˚C juures umbes 20-30 min. Krõbedama kooriku saamiseks pihusta küpsemise alguses kuklite pinnale veidi vett.Saia valmistamine küpsetusmasinaga: 2,5 dl vett, 7 dl mitmevilja jahusegu, 1 teelusikas Veski Mati kuivpärmi. Vala vesi masinasse, seejärel lisa jahu ja lõpuks kuivpärm. Vali menüüst sobiv programm.

Sõrnikud

Koostisosad:

200g klassikalist kodujuustu
200g ricotta kohupiima
2 muna
klaas Isekerkivat Veski Mati jahu
peotäis Veski Mati Eriti head nisujahu
maitse järgi suhkrut (lisasin 2 spl)
0,5 tl soola
õli praadimiseks


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Sega kausis kokku kodujuust, kohupiim, 1 terve muna ning 1 munakollane. Võta vispel ning hakka ettevaatlikult segule isekerkivat jahu lisama, samal ajal vispeldades. Lisa suhkur ja sool ning sega läbi. Pane tainas üheks tunniks külmikusse seisma. Raputa lauale Veski Mati Eriti head nisujahu, vormi taignast väikesed pallid ja vajuta laiaks (umbes 1 cm paksused). Kasta sõrnikud jahusse. Kuumuta pannil õli. Küpseta neid keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 3-5 minutit, kuni sõrnikud on kuldpruunid. Serveeri sõrnikuid tuhksuhkru, hapukoore ja meelepärase moosi või marjadega.www.kodukootudkokk.ee

Soolahelvestega brownie’d

Koostisosad:

100g tumedat šokolaadi
100g võid
2 väiksemat muna
100g suhkrut
50g Veski Mati Eriti head nisujahu
50g makadaamiapähkleid (või ka mandleid)
50-100g valget šokolaadi, tükkidena
1-2tl Maldon meresoolahelbeid või ka suitsusoolahelbeid, lisapõnevuseks


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Kuumuta ahi 170 kraadini. Sulata madalal kuumusel šokolaad ja või. Mikserda muna suhkruga kohevaks ning sega hulka jahtunud šokolaadisegu. Voldi sisse ka jahu, tükeldatud pähklid ning valge šokolaad. Vooderda ahjukindel vorm küpsetuspaberiga (20x10cm või kui soovid suuremat, siis kahekordista tooraine kogust). Aseta ahju ning lase küpseda 15-30 minutit, vastavalt sellele, kui niisket brownie’t soovid. Tooremapoolse jaoks küpseta pigem vähem. Abiks on tikuke, millega saad küpsusastet mõõta. Lase vormis natuke aega taheneda. Kui piisavalt jahtunud, tõsta vormist välja, lõika kaheksaks ning puista peale soolahelbeid.https://thymeout.ee/et/soolahelvestega-brownied/

Suvine pastaroog

Koostisosad:

300 g Veski Mati spagette
1 keskmise suurusega sibul
2 sl oliiviõli
4 sl Veski Mati riivsaia
1 küüslauguküüs
peotäis hakitud peterselli
värsket basiilikut tükeldatuna
riivitud parmesani
oliiviõli
soola ja pipart

RÖSTITUD TOMATID:
500 g kirsstomateid
oliiviõli
3 purustatud küüslauguküünt
soola ja pipart


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
🍅Magusate ja mahlaste suviste ahjutomatitega pastaroa söömine on kõikide pastasõprade jaoks suviti omaette rituaal.🍅🍅Proovi Tuuli Mathiseni suvist spagetirooga tomatite ja basiilikuga, kus ürtide ja küüslauguga röstitud riivsai annab pastale krõbeda tekstuuri ja nauditava maitsebuketi.4-le, valmistamisaeg: 40 minutit1. Alusta tomatite röstimisest. Laota tomatid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lisa laiaks vajutatud küüslauk, piserda oliiviõliga ning maitsesta soola ja pipraga. Rösti tomateid 200–220 kraadi juures umbes 20 minutit, vahepeal tomateid pannil segades, kuni need on pehmed ja hakkavad veidi lagunema. 2️. Valmista riivsaiapuru. Selleks kuumuta pannil õli ja hauta hakitud sibulat selles mõni minut. Lisa riivsai, petersell ja hakitud küüslauk. Rösti pannitäit pidevalt segades mõni minut. Vajadusel lisa veel veidi õli. Riivsai peaks muutuma kuldseks ja krõbedaks, samas väldi kõrbemist. Tõsta riivsaiapuru pannilt ning maitsesta soola ja pipraga. 3️. Kuumuta suuremas potis vesi koos soolaga ning keeda spagette vastavalt pakendi juhistele. Kurna spagetid ja jäta veidi pastakeeduvett alles (sellega saad hiljem liiga kuiva pastarooga kreemisemaks muuta). Tõsta kurnatud pasta potti tagasi ning piserda oliiviõliga. Lisa soojad röstitud tomatid ja tükeldatud basiilik. Sega läbi ning vajadusel lisa pastakeeduvett. Tõsta pasta taldrikutele, puista peale krõbedat riivsaia ja riivitud parmesani.NIPP: Lisa tomatitele röstitud paprikat ja soovi korral valmista roale krõbe kate riivleivast. Kui aga armastad tugevamaid maitsed, siis kasuta parmesani asemel võimsama maitsega Pecorino juustu.

Sibula-juustupirukas

Koostisosad:

Pirukapõjale läheb vaja (8 lõiku):

  • 100 g võid
  • 50 g riivitud parmesani (või Forte juustu)
  • 0,5 dl kohvikoort või piima
  • 1 dl Veski Mati Eriti Head nisujahu
  • 1,5 dl Veski Mati kaerakliisid (meeldib nende rustikaalsus ning ka tervislikkus)

Täidisele:

  • 2sl võid
  • 5 suurt sibulat (vähemalt 500g)
  • 1-2tl kuivatatud või värsket tüümiani
  • pisut suhkrut
  • soola
  • 3 muna
  • 3dl riivjuustu
  • 100g sinihallitusjuustu, kuubikutena
  • 2dl kohvikoort või piima

EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Valmistamine:Alusta sibulast. Koori ning viiluta. Kuumuta pannil või ning kalla peale sibulad ja tüümian. Hauta keskmisel või madalal kuumusel aeg-ajalt segades seni, kuni sibul on täiesti pehme ning moosjas, ent sibulamahlad ei tohiks pannil enam olla. Maitsesta soola ja suhkruga (sibulate magusus on väga varieeruv). Lase jahtuda.Lõika või kuubikuteks ning näpi kausis omavahel kokku kõik põhja koostisosad. Suru palliks. Võta 26-28cm läbimõõduga ümmargune või umbes samasuur kandiline vorm. Suru tainas ühtlaselt vormi seintele ja põhjale. Kuumuta ahi 200kraadini ning küpseta pirukapõhja ahjus seni, kuni ääred muutuvad pisut kuldseks. Soovitan põhja peale laotada küpsetuspaberi, millele ka raskused (nt toored riisiterad või kruubid).Sega kokku täidis ehk muna, juust ja kohvikoor. Võta põhi ahjust, määri sellele sibul, kalla peale täidis ning pudista sinihallitusjuustu. Pane umbes pooleks tunniks tagasi ahju. Valmis on siis, kui pealt oli ilusasti kuldne. Naudi valge veiniga!https://thymeout.ee/et/sibula-juustupirukas-minu-kulaliste-suurim-lemmik/ 

Kartulihelvestes paneeritud maheveisehakklihapallid

Koostisosad:

400gr (mahe)veisehakkliha

400gr seahakkliha

Veski Mati kartulihelbeid

1 sibul

2-3 küüslauguküün

2-3spl hapukoor

3 muna

värske tüümian (pole mõtet koonerdada)

2-3tl kuivatatud pune

0,5tl suhkrut

1-2tl soola

1tl värskelt jahvatatud pipart

 


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
4-le inimesele, ettevalmistusaeg 30 min, küpsetamine 20 minValmistamine:Haki küüslauk ja sibul nii peeneks kui võimalik, lisa hakkliha ja ülejäänud koostisosad. Lase min 20 lihtsalt seista, enne kui väikesed pallid vormid. Paneeri need kartulihelvestes (jällegi pole mõtet koonerdada) ja prae kesmisel kuumusel kuldpruuniks.Suupistelauale on väga sobilik ja efektne valik - praekartul, lihapall ja marineeritud sibul. Pane tiku otsa ja serveeri. Sobib hästi külmale lauale.https://www.mustmakroon.ee/kartulihelvestes-lihapallid/