Retseptid

Riisihelbepuder kõrvitsa ja õuntega

Koostisosad:

25 g Veski Mati Riisihelbeid

70 ml piima

40 ml vett

35 g kõrvitsat

30 g õuna

1 tl õli

1 tl suhkrut


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
2-le, valmistamisaeg 10 minutitPuhasta ja riivi kõrvits ning hauta vees poolpehmeks. Vala kõrvitsale kuum piim ja maitsesta. Lisa keevasse segusse riisihelbed ja hauta puder valmis. Lõpuks sega juurde riivitud õunad ja õli ning lase 3–4 minutit järelvalmida.

Riisisalat suitsukalaga

Koostisosad:

100 g Veski Mati Sõmerat riisi

2 muna

2 hapukurki

100 g hapukoort

100 g majoneesi


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
2-le, valmistamisaeg 30 minutitRiisisalat on tuttav paljudele. Eriti hea riisisalati saad siis, kui valmistad selle suitsukalaga. Loomulikult  võid kala asemel kasutada ka makrat, kuid ennekõike on mõnus maitseelamus tagatud siis, kui kasutad eestimaist suitsukala.Keeda vees 100 g riisi. Kui kahtled, kuidas riisi õige keeta on, loe pakendilt juhist. Puhasta korralikult  suitsukala ja haki. Ole tähelepanelik ka väikeste luudega – nii on valmis salati söömine mõnusam. Lõigu kaks hapukurki väikesteks tükkideks ning tee sama kahe keedumunaga. Muna võid purustada ka lihtsalt kahvliga. Maitsesta majonees soola ja pipraga. Sega omavahel kokku kala, kurk, keedetud riis ja muna ning lisa massile 100 g hapukoort. Salat on valmis serveerimiseks!

Kookoseküpsised

Koostisosad:
  • pool pakki Veski Mati kookosekoogi küpsetussegu
  • 150 g võid
  • vajadusel pisut vett

EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Kalla pool kummastki kotikesest kaussi, lisa külm tükeldatud või ja näpi kokku. Suru ühtlaseks massiks, kui tarvis, lisa natuke vett. Vormi küpsetuspaberi vahel rulliks ja pane külmikusse tahenema. Kui tahke, lõika kettad ning küpseta 180 kraadi juures umbes 10 minutit, vajadusel pisut rohkem. Lase jahtuda ja naudi!

Praetud riisi ja pasta segu

Koostisosad:

250 g Veski Mati pasta ja riisi segu
300 g kanahakkliha
pöidlasuurune jupp ingverit
paar küüslauguküünt
1 tšillikaun
seesamiõli praadimiseks ja natuke maitsetamiseks
2 muna
1 spl sojakastet
2 spl sriracha kastet (soovi korral)
2 spl ketšupit
1 suur porgand
200 g külmutatud herneid
paar vart rohelist sibulat


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Keeda pasta ja riisi segu nii, et see pole veel päris pehme. Nõruta ning lase jahtuda. Tükelda porgand väikesteks kuubikuteks. Kuumuta pannil seesamiõli ning pruunista ingver, küüslauk ja tšilli. Lisa kanahakkliha ning prae kuldseks. Sega hulka porgand ning herned. Kuumuta mõned minutid. Seejärel lisa pasta ja riisi segu ning prae veel pisut. Vala hulka lahtiklopitud muna, prae kuni see on hüübinud. Maitsesta ketšupi, soja, seesamiõli ning srirachaga, sega hulka ka hakitud roheline sibul. Serveeri.https://thymeout.ee/praetud-riis-minu-lemmik-kiirtoit/

Krõbedad ahjukartulid

Koostisosad:
  • 1,5 kg kartuleid
  • 2 spl oliiviõli
  • 2 spl maisitangu
  • 1 spl Veski Mati Eriti head nisujahu
  • 6 küünt küüslauku
  • mõned oksad rosmariini 
  • soola

EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Kuumuta ahi 220- kraadini. Vala õli, küüslauk ja rosmariin pannile ning aseta ahju kuumenema. Keeda kartuleid 5 minutit ning kurna. Lisa maisitang ning jahu ja kata pott kaanega ning raputa korralikult, et kartulid pisut puruneksid ja kuivainega seguneksid. Maitsesta soolaga ning kalla kuumale ahjuplaadile, sega kõik korralikult läbi. Rösti ahjuks kuni kuldsed ja väga krõbedad.https://thymeout.ee/eriti-joulune-praad-krrrobedad-ahjukartulitega/ 

Empanadad ehk vürtsikad lihapirukad

Koostisosad:
  • 450 g segahakkliha
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 sibul
  • 1 punane paprika, väikeste tükkidena
  • 1 tšillikaun
  • ½ spl suitsupaprikapulbrit
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 1 spl tomatipüreed
  • 1 muna
  • 500 g Veski Mati Eriti Head nisujahu
  • 2tl küpsetuspulbrit
  • 150 g võid (otse külmikust)
  • seesami- või mooniseemneid

Kastmeks:

  • 2 dl kvaliteetset oliiviõli
  • 1 laimi mahl
  • 1 peenelt hakitud tšillikaun
  • 1 dl peenelt hakitud koriandrit
  • 1 spl peenelt hakitud peterselli
  • näpuotsatäis soola
  • pisut suhkrut
  • 2 peenelt hakitud küüslauguküünt

EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Tegu on argentiinapäraste soolaste pirukatega, mis maitselt vürtsikad ja mõnusalt muredad. Kõrvale otsustasin teha chimichurri kastet, mis sobis suurepäraselt ning aitas mahlasusega.Tainaks näpi kokku jahu, küpsetuspulber ning tükeldatud/riivitud või. Töötle minimaalselt, et võid mitte soojendada. Lisa nii palju külma vett, et tainas kokku hakkaks. Pane pooleks tunniks külmikusse puhkama.Samal ajal kuumuta pannil õli ning pruunista sibul. Lisa hakkliha ning pruunista seegi. Seejärel sega sisse küüslauk, paprika, tšilli ja maitseained ning tomatipüree. Prae veel mõned minutid. Jäta jahtuma (aseta sõelale, et liigne rasv välja tilguks).Kuumuta ahi 190 kraadini. Jahusel tööpinnal rulli tainast paari millimeetri paksused lehed ning lõika vormiga 12-15cm ringid. Keskele aseta 1-2 spl lihasegu ning määri üks serv munaga. Voldi poolkuuks ning suru ääred kokku, tõsta ahjuplaadile. Kui kõik empanadad valmis, pintselda munaga ning puista peale ka seemneid. Küpseta ahjus u pool tundi või kuni kaunilt kuldsed.Vahepeal valmista kaste. Selleks sega kõik ained kokku. Lase vähemalt 15min maitsestuda. Serveeri pirukate kõrvale.https://thymeout.ee/empanadad-vurtsikad-lihapirukad/   

Focaccia

Koostisosad:
  • 500g Veski Mati Eriti Head nisujahu
  • 2 tl soola
  • 1 pakk Veski Mati kuivpärmi
  • 2-2,5 dl käesooja vett
  • 80 ml oliiviõli
  • 1 sl suhkrut
  • soolahelbeid
  • rosmariinioksi

EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Focaccia – vahva itaaliapärase pätsikese, mis on meeldivalt rustikaalne ning valmib päris kerge vaevaga. Kergitajaks pärm ning maitsestajaks oliiviõli ja sool. Lihtne, ent töötav kombinatsioon. Kuigi ma üldiselt kipun kasutama presspärmi, siis seekord läksin kuivpärmi teed, kuna retsept seda soosis. Peab tõdema – ei olnudki suurt erinevust, kerkimine oli vaid aeglasem. Leib muidu sai ilus kohev ning loomulikult ka ääretult maitsev. Ja muideks, aeglane kerkimine ei ole sugugi halb asi – see tagab hoopiski maitsekama leiva!Kõigepealt sega kokku kuivained. Seejärel lisa vesi (mitte kõike koheselt, hinda taina järgi) ning oliiviõli. Sega ning sõtku.Kui tainas on kuiv, lisa pisut vett. Lõpptulemus peaks olema mõnusalt pehme pallike, mis ei kleepu. Rulli lapikuks (mina jätsin u 4cm paksuseks) ja aseta jahuga kaetud plaadile kerkima, rätik peal (tainale piserda ka jahu, et rätik ei külge ei kleepuks). Lase tunnike soojas kohas kerkida. Mina kasutan selleks alati 50kraadini kuumutatud ning välja lülitatud ahju.Kui pätsike on kaunilt kerkinud, vajuta sõrmega pisikesed lohud, mis tuleks täita rosmariiniokstega. Piserda peale oliiviõli ning soolahelbeid. Aseta eelkuumutatud 200kraadisesse ahju küpsema. Küpseta 30 minutit või kuni kaunilt kuldne.Nautida võiks koos kvaliteetse oliiviõli ning palsamiäädikaga. Valage need kaks ühte kausikesse kokku ning kastke leib sisse.https://thymeout.ee/focaccia-rustikaalne-maitsenauding/  

Kakaone marja-riisipuding

Koostisosad:

200 g Veski Mati riisihelbeid

100 g vett

200 g külmutatud või värskeid marju (mustikad, vaarikad)

100 g kakaoga kondenspiima

serveerimiseks pähkleid


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
See riisihelvestest valmistatud magustoit võidab iga magustoidusõbra südame. Külmutatud või värsked marjad annavad mõnusat hapusust ja hakitud pähklid krõmpsuvat tekstuuri.Vala riisihelvestele ja külmutatud marjadele keev vesi. Lase pisut seista, sega läbi ning lisa kondenspiim. Serveeri marjade ja hakitud pähklitega.Valmistamisaeg 10 minutit

Kanasupp metsiku riisiga

Koostisosad:

100 g keedetud Veski Mati metsikut riisi

125 g kanafileed

1 sibul

2 sl oliiviõli

1 suurem porgand

50 g rohelisi herneid

1,5 l köögiviljapuljongit

punt värsket tilli

Himaalaja soola

pipart


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Väga mahe ja maitsev supp, mis ei jäta külmaks ka väiksemaid pereliikmeid. Selles roas saad edukalt ära kasutada ka eelmisel päeval järele jäänud riisi.Haki sibul ja tükelda kanafilee ning prae neid oliiviõlis, kuni kana on peaaegu valmis. Maitsesta Himaalaja soolaga. Riivi porgand ja lisa koos valminud kanafilee ja keedetud riisiga köögiviljapuljongisse. Keeda veidi aega ning lisa seejärel rohelised herned ja till ning vajaduse korral maitsesta Himaalaja soola ja pipraga.Valmistamisaeg: 10 minutit4-le