Retseptid

Punane riis apelsini, tüümiani ja ingveriga

Koostisosad:

200 g Veski Mati punast täisterariisi

500 ml vett

1 apelsin

1 sl küüslauku

1 sl peeneks hakitud ingverit

peotäis tüümiani

2 tl soola

1 sl õli

4 sl võid


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Punane riis on üks parimaid rauaallikaid. Samuti sisaldab see palju kiudaineid ja muid vitamiine. Seega sobib roog hästi tervisliku toidu austajatele. Kui punast riisi järele jääb, siis võid proovida sellest ka mõnd salatit teha.Pese riis. Võta paksupõhjaline kaanega pott ja kuumuta õli. Lisa küüslauk, ingver ja tüümian. Prae ning lisa seejärel riis ja sool. Lase keema minna ja vähenda siis kuumust. Hauta kaane all tasasel tulel 35 minutit. Kui riis on valmis, pigista apelsinist välja mahl ja sega see riisiga. Sega hulka ka või ja naudi rooga kas eraldi või siis lisandina.Valmistamisaeg: 45 minutit4-le

Kergelt vürtsine riisi-läätsesupp kookospiimaga

Koostisosad:

100 g Veski Mati täistera pruuni või punast riisi

100 g punaseid läätsesid

400 g purustatud tomateid

200 g kookospiima (vähemalt 85%)

600 ml kana- või köögiviljapuljongit

2 cm jupp värsket ingverijuurt

1 sibul

1 küüslauguküüs

1 sl õli

1 tl kurkumit  (kollajuur)

soola

pipart


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Mõnus kergelt vürtsine supp, mis sobib ideaalselt jahedal sügisel või külmal talvepäeval söömiseks.Loputa riis ja läätsed ning nõruta kuivaks. Peenesta ingverijuur, sibul ja küüslauk. Hauta paar minutit õlis. Lisa kurkum (kollajuur), kuum kanapuljong, purustatud tomatid ja pestud riis ning läätsed. Kuumuta supp keemiseni ning hauta tasasel tulel 20 minutit, kuni kõik komponendid on pehmed. Lisa kookospiim ja kuumuta supp uuesti läbi. Valmistamisaeg: 40 minutit4–6-le

Aasiapärased pannkoogid pardilihaga

Koostisosad:

Röstitud pardikoivad:

  • 2 pardikoiba
  • soola
  • hiina viievürtsisegu

Tainaks on vaja (36 ülepanni kooki):

  • 300 g Veski Mati Eriti hea nisujahu
  • 180 ml keeva vett
  • 90 ml toasooja vett

Täidis:

  • 1dl Blue Dragon hoisin kastet
  • 1 pikk kurk viilutatuna
  • paar vart rohelist sibulat, hakituna
  • pardikoivaliha, mis kahvliga rebitud

EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Hiinapäraste pannkookide valmistamine on pisut teistsugune, kui meie klassikaliste pannkookide tegu. Praetakse küll pannil, aga tainas ei ole valatav, vaid seda peab esmalt rullima – ja seda paberõhukeseks. Muus osas keerukust ei seisne, lihtsalt väike lisavaev vaid. Aga tulemus on seda väärt!Röstitud pardikoivad:Kuumuta ahi 200 kraadini. Määri koivad soola ja viievürtsiseguga korralikult kokku ning aseta ahju. Rösti tunnike või kuni pealt krõbedad ja seest pehmed.Tainas:Kalla pool jahust kaussi ning lisa sellele keev vesi ja sega kokku. Seejärel lisa ülejäänud jahu, millele sega toasoe vesi. Nüüd sõtku kõik kokku ja jätka sõtkumist kuni mass on ühtlane ja sile. Kui tainas on liialt kleepuv, lisa jahu, aga mitte üleliia palju. Tainas ei tohi jääda kuivaks! Lase pool tundi seista. Seejärel jaota kaheks ja rulli pikad vorstid, millest lõika 18 tükki. Rulli tükikaupa nii õhukeseks, kui õnnestub. Tõsta kõrvale ja lisa kindlasti kookide vahele ka jahu, et need kokku ei kleepuks.Kuumuta pann kuumaks ja alanda kuumust. Aseta kook pannile ning küpseta mõlemalt poolt – kokku u 30 sekundit.Täidis:Kui koogid valmis, saab igaüks endale meelepärase koguse kastet, kurki, sibulat ja pardiliha koogi vahele tõsta ning rulli keerata ja nautida.https://thymeout.ee/aasiaparased-pardilihaga-pannkoogid/   

Burger

Koostisosad:

Kuklite jaoks (u 8 suurt):

  • 600 g Veski Mati Eriti head nisujahu
  • 2,5 dl piima, käesoojana
  • 35 g presspärmi
  • 75 g võid
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • Soola

Majoneesi jaoks:

  • 2 munakollast
  • 3dl rapsiõli (vaja neutraalset õli)
  • poole laimi või sidruni mahl
  • laimi või sidruni riivitud koort
  • soola
  • sinepit
  • pisut suhkrut

Sibulamoosi jaoks:

  • 4 punast sibulat
  • 25 g võid
  • 1dl punast veini
  • 0.5 dl palsamiäädikat
  • soola
  • suhkrut

Pihvide jaoks:

  • 800 g veise- või segahakkliha
  • soola
  • pipart

Lisandid:

  • Lihatomatit
  • jääsalatit või frillice’it (krõmpsuvat salatit)
  • Maitsekat juustu (cheddar on traditsiooniline) – läheb küpsetamisel pihvi peale

EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Üks korralik burger on küll tõeline mugavustoit. Minu jaoks on oluline iga koostisosa – head burgerit ei saa hea kukli, kastme ega pihvita. Ja loomulikult on omal kohal ka mahlane tomat ning krõmpsuv lehtsalat. Lisaks ei tasu unustada grillimise võlusid, kuna just söegrillil valminud pihv annab suurepärasele burgerile viimase lihvi.Üldiselt johtun ma põhimõttest – kui toit on otsast lõpuni ise valmistatud, siis on see oluliselt tervislikum ja toiteväärtuslikum kui valmis kujul ostetuna. Ma ei osta kunagi kukleid, ei kasuta purgimajoneesi, pihvi valmistan ja maitsestan samuti ise. Uskuge mind, kogu töö ja vaev tasub end ära hetkel, mil istute sõpradega laua taha seda ääretult maitsvat võileiba nautima.Konkreetsemalt minu signatuurburgeri juurde minnes – ükski komponent pole juhuslik. Kõik on hoolikalt läbi mõeldud ja järele proovitud, ent see ei tähenda, et väiksed modifikatsioonid oleks keelatud. Kindlasti tasub järgida enda maitsemeeli ning -eelistusi. Ma armastan sibulamoosi burgeri vahel, sest magus-hapukas keedis tasakaalustab soolaseid maitseid ideaalselt, andes lisaks ka mahlasust. Samuti olen suur majoneesi sõber ja isetehtud majoneesi maitset ei ületa ükski poetoode. Mulle meeldib lisada sidrunit või laimi, kasutades nii koort kui mahla. Pihv peab olema vaid soola-pipraga maitsestatud ja ei vaja muna, saia ega muid siduvaineid. Ning kukkel.. Olgu pehme, kohev ja pealt kõrbe!Valmistamine:Kuklid:Pärm lahustada piimas, lisada suhkur, sool. Seejärel lisada sõelutud jahu, ent mitte kõik korraga. Jahu ilmselt kulub vähem, lisada nii palju, et tainas oleks parajalt paks, aga mitte kuiv. Seejärel lisada sulavõi ning muna. Vajadusel veel jahu. Tainas olgu pigem vedelamapoolsem! Peab sealjuures siiski olema hõlpsasti vormitav. Sõtkuda kümmekond minutit ning seejärel lasta kahekordseks kerkida. Seejärel jaotada kaheksaks võrdseks osaks ning vormida pallideks. Lasta kerkida ahjuplaadil ning pintseldada munaga. Peale puistada seesamiseemneid. Küpsetada ahjus 220 kraadi juures 10-15 minutit või kuni kuldsed.Majonees:Munakollased segada tsitruselise mahla ning koore, soola, sinepi ja suhkruga. Intensiivselt vispeldades niristada munasegule õli. Alustada tuleb õli väga ettevaatlikult lisades, et muna ja õli ikka seguneks. Mida rohkem on emulsiooni, seda julgemalt võib õli lisada. Lõpus maitsestada oma soovi järgi, kui vaja.Sibulamoos:Sibulad võis aeglaselt kuumutada. Kui segu on muutunud mõnusalt paksuks ja moosjaks, lisada teised komponendid ja keeta kuni kogu vedelik on aurustunud.Pihvid:Hakklihale segada piisav kogus soola ja pipart. Töödelda minimaalselt. Jagada neljaks võrdseks osaks, pressida kätevahel või burgeripressiga tugevalt kokku, et vältida grillil lagunemist. Küpsetada vastavalt soovile (veise puhul küpsusaste varieerub). Teise poole pööramisel lisada ka korralik viil juustu (mulle meeldib vürtsikas cheddar). Võib teha ka pannil, aga suitsumaitse annab lisaefekti.Ja nüüd jääbki üle vaid burger kokku laduda! Kukkel tasub enne pooleks lõigata ja kas ahjus, grillil või rösteris röstida, selleks et kaste kohe saia ei imenduks. Põhjale ja kaanele määrida majoneesi, sinna peale asetada salat, tomativiil, pihv ja sibulamoos ning kokku tõsta. Hammustada on ilmselt üpriski keerukas, seega soovitan kasutada nuga-kahvlit! Rahulolu garanteeritud 😉https://thymeout.ee/kukkel-kukkel-pihvi-peal-kes-on-kauneim-ilma-peal/ 

Vürtsitatud pistaatsia-suvikõrvitsakeeks

Koostisosad:
  • 60 g pistaatsiapähkleid (kooritud, soolamata, röstimata)
  • 175 g Veski Mati Eriti hea nisujahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • soola
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • 0,5 tl jahvatatud tähtaniisi
  • 200 g pruuni suhkrut
  • 50 g suhkrut
  • 175 g oliiviõli
  • 2 muna
  • 60 g kuldseid rosinaid
  • 200 g riivitud suvikõrvitsaid (koos koorega)
  • ühe sidruni koor

EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Vürtside maailm on lai. On palju selliseid maitseaineid, mis sobivad nii soolase kui magusa toidu sekka ning toimivad imeliselt väga erinäolistes roogades. Minu üks kindlaid lemmikuid rahvutoitude seas on Lähid-Ida mõjutusega köögid. Ja seda just nende vürtsivaliku tõttu. Ma jumaldan koriandrit, kardemoni, kaneeli, vürtsköömneid, tähtaniisi. Õiges roas löövad nad eriti särama ja suudavad tavapärase toidu muuta millekski eriliseks.Kuigi nime järgi võiks loota, et tegu on kaalusõbraliku küpsetisega, siis nii see siiski pole. Suvikõrvits annab sellele pätsikesele mõnusat niiskust ning hea kogus õli lisab dekadentsust. Justnimelt niiskus ja mahlasus on see, mis antud keeksi imeliseks teeb. Ka peale paari päeva seismist on keeks endiselt väga hõrk ja värske. Sobib imehästi jõululauale.PS! Vastavalt soovile võib vürtse lisada või koguseid suurendada. Mina olen kasutanud ka viievürtsisegu, mis toimib siin imeliselt!Soojenda ahi 180 kraadini. Määri keeksivorm võiga ning vooderda küpetuspaberiga. Kui ahi on temperatuuri saavutanud, aseta pistaatsiad 8 minutiks ahjuplaadile röstima. Sega kõik kuivained kokku ning lisa jahtunud pistaatsiad. Suhkrud ning õli pane suurde kaussi ning vispelda kokku (või kasuta mikserit). Ära vahusta. Seejärel lisa ükshaaval munad ning vispelda seni, kuni segu on emulsiooniks muutunud. Lisa ka kõik ülejäänud koostisosad ning sega puulusikaga kokku.Kalla segu vormi ja küpseta esmalt 35 minutit. Keera vormi ning küpseta veel 15-20 minutit. Keeks peaks näpuga katsudes pisut vedrutama. Lase veidi jahtuda ning serveeri. Sobib imehästi soolase võiga või apelsinimoosiga, aga ka ilma lisandita!https://thymeout.ee/vurtsitatud-pistaatsia-suvikorvitsakeeks/

Perfektne pitsapõhi

Koostisosad:
  • 800g durumnisujahu
  • 200g Veski Mati maisijahu või Veski Mati nisumannat
  • 4 spl oliiviõli
  • soola
  • 1 tl suhkrut
  • 50 g presspärmi
  • 6 dl vett

EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Pärmitainaga üldiselt on lugu nii, et mida kauem sel lasta kerkida (mitte üle), seda maitsekam see jääb. Ja pitsatainas on üks neist, millel võiks lasta vabalt tunde omaette toimetada. Kui aega on, tasub alustada jahedatest koostisosadest ja kergitada jahedas. Kui on kiire – kasutage käesooja vett ning asetage 50kraadini soojendatud ja välja lülitatud ahju. Tainas kerkib sedasi poole tunniga ilusti kahekordseks.Esimene tähtis reegel – jahu tasub lisada järk-järgult, mina isiklikult kunagi kogust ei mõõda, vaid hindan tainast paksuse järgi. Tainas ei peaks mingil juhul jääma kuiv, pigem niiskemapoolne. Aga antud kogusest võib siiski lähtuda, sest umbes sinnakanti jahu kulub.Pärm lahustada vees, juurde segada jahu ning teised koostisosad. Sõtkuda siledaks (võtab aega mitmeid minuteid). Lasta kerkida kahekordseks.Rullida nii õhukeseks või paksuks kui soovi on, mina eelistan väga õhukest põhja. Küpsetada ahjus 220-250 kraadi juures koos kattega u 10 minutit või kuni kuldne.Oma lemmikutest koostisosadest räägin tulevikus pikemalt – pildil on mu signatuurpitsa pardirinnafilee, camembert juustu, peekoni, sibula, granaatõunaseemnete, rukola ning kodukootud tšillimoosiga. Kindel rahvarõõmustaja 😉https://thymeout.ee/perfektne-pitsapohi/

Biskviidipõhi

Koostisosad:
  • 200 g Veski Mati nisujahu T405
  • 5 muna
  • 15 g tärklist
  • 5 g küpsetuspulbrit
  • 150 g suhkurt
  • 1 pk vanilliinisuhkurt (30-35gr)
  • 75 g võid

EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Valmistamine: Eelsoojenda ahi 180˚C-ni ja kata 26 cm koogivorm küpsetuspaberiga. Esimeses kausis sulata või ja lase täielikult jahtuda. Teises kausis vahusta munad koos suhkrutega kohevaks vahuks. Kalla vahustamist jätkates jahtunud sulatatud või munamassile juurde. Sõelu kuivained munamassi ja segada ettevaatlikult lusikaga või spaatliga kuni kuivained on segunenud. Kalla biskviidimass koogivormi ja küpseta ahjus umbes 30 min. Pärast küpsetamist lase biskviidil koogivormis 10-15 min jahtuda. Võta biskviit koogivormist välja, eemalda küpsetuspaber ja lase restil täielikult jahtuda. Seejärel lõika biskviidi pealt koorik ära ja lõika biskviit omakorda pooleks. Biskviidist saab kahekihilise tordi.

Kodune seemneleib

Koostisosad:

250 g Veski Mati täistera rukkijahu

125 g Veski Mati täistera nisujahu

100 g Veski Mati Eriti head nisujahu

2 spl rukkilinnasejahu

2 tl vürtsköömneid

2 tl jahvatatud koriandrit

1 tl soola

2 tl soodat

500 ml keefirit

3 muna

3 spl leivasiirupit

2 spl oliiviõli


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Siin on üks imelihtne ja maitsev kodune leivaretsept, mille valmistamiseks kulub aega vähem kui 1 tund. Tänapäeva kiire elutempo jaoks ideaalne lahendus! Nii pehme ja mõnus, eriti koos killukese külma võiga.Sega omavahel kõik kuivained. Vispelda lahti munad, lisa keefir ja leivasiirup. Vala keefirisegu jahusegusse ja sega kõik ühtlaseks tainaks. Vala leivatainas võiga määritud leivavormidesse (2 x 1 l) ja küpseta 180 kraadi juures 35 minutit. Lase 10 minutit jahtuda ja kummuta siis leivad vormist välja.

Šokolaadi pulgakoogid

Koostisosad:

Vaja läheb:

1 pakk Veski Mati Šokolaadikeeksi küpsetussegu

100 ml õli

180 ml vett

200 g toorjuustu või sulatatud juustu

1 tl piparmündi või muud ekstrakti

250 g tumedat šokolaadi

pulgakoogi pulgakesi

Kaunistamiseks:

nonparelle/ kookoshelbeid vms


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Veski Mati šokolaadikeeksiga on pulgakookide tegemine ülilihtne, kuid maitse mõnusalt tummine ja ekstra šokolaadine!Valmista šokolaadikeeks pakendil oleva juhise järgi. Lase jahtuda ja pudista siis keeks näppude vahel peeneks puruks. Lisa toasoe toorjuust ja ekstrakt. Sega kõik ühtlaseks massiks.Veereta saadud segust käte vahel väikesed pallikesed ja aseta 15 minutiks külmkappi.Sulata šokolaad vesivannil. Pista väike pulgake kõigepealt sulašokolaadi sisse ja siis külmas seisnud šokolaadikeeksi pallikese sisse. Kasta nüüd keeksipallike üleni šokolaadi sisse ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud alusele. Tee nii ka ülejäänud pallikestega. Kaunista nonparellide või muu meelepärasega ja tõsta külmkappi tahenema.Selleks, et tulemus veel nunnum jääks, võid pulgakookidele armsad paelad ümber siduda!