Retseptid

Toorvorsti ja valge oa hautis

Koostisosad:

400 g toorvorste
1 hakitud sibul
2 hakitud sellerivart
3 hakitud küüslauguküünt
1 tükeldatud kollane paprika
1 tükeldatud punane paprika
1 tl suitsutatud paprika pulbrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 dl valget veini
600 g purustatud tomateid
paar tüümianioksa
1–2 loorberilehte
5 dl kanapuljongit
4 dl Veski Mati valgeid ube – eelnevalt öö läbi leotatud ja soolvees pehmeks keedetud
1 sl suhkrut
serveerimiseks värsket hakitud peterselli
õli
soola ja pipart


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Kuumuta ahi 200 kraadini ning aseta toorvorstid 15–20 minutiks ahju, kuni neile tekib krõbe koorik. Tõsta ahjust välja ja jäta ootama.Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning hauta sibulat umbes 5 minutit. Lisa seller, küüslauk ja paprika ning hauta veel umbes 5 minutit.Lisa vürtsid ja hauta kõik veel läbi. Kalla pannile vein ning lase korraks keema tõusta.Tõsta nüüd pannile toorvorstid, lisa purustatud tomatid, tüümianioksad, loorberilehed, kuum puljong ja suhkur.Lase keema tõusta ning hauta 30–40 minutit. Kalla juurde oad ja hauta veel 10 minutit.Enne serveerimist eemalda tüümianioksad ja loorberilehed. Maitsesta soola ja pipraga.Serveeri kohe ja serveerides puista peale värsket hakitud peterselli. www.veskimati.ee

Patuvaba aedoa-šokolaadikook

Koostisosad:

200 g Veski Mati punaseid aedube
4 tk kanamune
150 g vähemalt 70% kakaosisaldusega šokolaadi
4 spl toorsuhkrut
1,5 spl neitsioliiviõli
1 tl küpsetuspulbrit
Kookoslaaste
Värskeid maasikaid


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Leota Veski Mati punaseid aedube vees vähemalt 30 minutit. (Leotamine muudab oa kesta pehmemaks.)Kalla Veski Mati punased aedoad kastrulisse, lisa vesi ja hauta keskmisel tulel vähemalt 50 mintutit või kuni oad on valmis.Eralda munavalge munakollasest. Lisa munavalgete hulka suhkur ning mikserda kõvaks vahuks. Sulata vesivannis šokolaad ja jahuta maha.Valminud oad kalla kaussi, lisa munakollased, küpsetuspulber, oliiviõli ning jahtunud sulašokolaad ja püreesta saumikseri abil ühtlaseks massiks.Lisa oašokolaadimassile vahustatud munavalged ja sega lusika abil kergelt komponendid omavahel veel kord läbi. Kuumuta ahi 180 kraadi.Kalla oa-šokolaadimass (24 cm läbimõõduga) lahtikäiva koogivormi põhja ja jäta ahju vähemalt 20 minutiks või kuni kook on valmis.Kontrollimiseks sobib hästi torgata hambaork koogi keskosasse, kui hambaorgi külge ei jää taigent on kook valmis.Jäta kook ahju järelküpsema veel vähemalt 10 minutiks. Jahuta kook maha ja serveerivärskete marjade, toormoosi või muu meelepärasega. (Mina katsin koogi sulanud šokolaadiga ja värskete maasikate ning kookoselaastudega.) www.veskimati.ee

Oaburgerid kartuli- ja tatrahelvestega

Koostisosad:

1 hakitud punane sibul
2 peeneks hakitud küüslauguküünt
400 g purk punaseid ube
2 sl tomatipastat
1 muna
1 dl külmutatud või konserveeritud maisi
1 tl vürtsköömneid
soovi korral 0,5 tl tšillipulbrit
värskeid hakitud ürte
1 dl Veski Mati tatrahelbeid
1 dl kartulihelbeid
soola ja pipart
praadimiseks õli
serveerimiseks väikeseid täistera¬kukleid, tomativiile, sibularattaid, sala¬tilehti, meelepärast kastet jm


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning lisa sibul ja küüslauk. Hauta umbes 5 minutit.Kalla suuremasse kaussi, lisa kurnatud ja loputatud oad ning vajuta kartulinuiaga mass ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga.Lisa tomatipasta, muna, mais, vürtskööm¬ned, tšilli ja värsked ürdid. Lisa ka tatra- ja kartulihelbed, sega läbi ja vormi käte vahel umbes peopesasuurused burgerid.Aseta külma paariks tunniks kuni üleöö, et kuivai¬ned saaksid paisuda. Burgereid võid nii pannil õli sees praadida kui ka ahjus küpsetada. Ahjus küpsetamiseks aseta burgerid küpsetuspaberiga kaetud plaadilening küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures u 10 minutit, keera siis ettevaatlikult ümber ja küpseta teist sama¬palju teiselt poolt, kuni pealispind on mõnusalt pruunikas ja krõbe.Pannil praadimiseks kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning prae burgereid mõlemalt poolt mõni minut. Serveeri pooleks lõigatud ja kergelt grillilt läbi käinud täisterakuklite vahel, kuhu on lisatud salatilehti, tomativiile, sibularattaid, kas¬tet ja muud meelepärast. www.veskimati.ee

KÜPSETATUD OAD

Koostisosad:

Neljale (või kaheksale põhiroa lisandiks)

250 g Veski Mati kuivatatud valgeid ube, üleöö leotatud
50 ml oliiviõli
1 keskmine sibul, hästi peeneks hakitud
4 küüslauguküünt, hästi peeneks hakitud
½ tl jahvatatud valget pipart
1 sl tomatipastat
200 ml punast veini
400 g purk tükeldatud tomateid
1 loorberileht
2 sl pruuni suhkrut
magusat või tulist jahvatatud paprikat (soovi korral)


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Pane nõrutatud oad suurde potti, kalla üle külma veega ja kuumuta keemiseni. Vähenda kuumust ja hauta madalal tulel 30–40 minutit, kuni oad on pehmed.Kurna ja pane kõrvale. Kuumuta ahi 180 kraadini. Kalla oliiviõli paksu põhjaga kuumakindlasse ahjupotti. Pane potti sibul ja küüslauk, puista peale valge pipar ja 2 tl meresoola.Prae madalal kuumusel umbes 10 minutit või kuni sibul on pehme. Lisa tomatipasta ja kuumuta 2 minutit, seejärel lisa vein ja keeda, kuni kolmandik vedelikust on maha keenud. Kalla potti konservtomatid, lisa loorberileht, suhkur ja oad.Täida tomatipurk veega ja kalla loputusvesi potti. Kuumuta keemiseni, kata pott kaanega ja küpseta ahjus 1½ tundi, iga poole tunni järel segades ja vajadusel veidi vett lisades.Kui oad on pehmed, maitsesta meelepäraselt ja puista peale jahvatatud paprikat (kui soovid). www.veskimati.ee

KÜPSETATUD LAMBALIHA UBADE JA KÜÜSLAUGUGA

Koostisosad:

Kaheksale

500 g Veski Mati valgeid aedube, üleöö ohtras külmas vees leotatud
praadimiseks oliiviõli või pardirasva (veel parem)
1 suur sibul, hästi peeneks hakitud
2 küüslaugumugulat, ühel küüned kooritud, teisel koorimata
2 l naturaalset kanapuljongit (või vett)
kimp lehtpeterselli, varred nööriga kinni seotud, lehed rebitud ja kõrvale pandud
1 lambakoot (umbes 2,9 kg; lase lihunikul koodist kont välja lõigata ja liha nööriga kinni siduda)
300 ml kohvikoort
150 g võid
väike kimp tüümiani, ainult lehed
väike kimp majoraani, ainult lehed


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Nõruta leotatud oad, loputa, kalla üle külma veega, kuumuta keemiseni ja keeda 10 minutit.Kalla suurde roostevabasse või emailpotti sorts õli, prae sibulat ja küüslauku madalal tulel 20 minutit, lisa oad, puljong ja petersellivarred. Kuumuta keemiseni, vähenda uuesti kuumust ja hauta madalal tulel 1½–1¾ tundi. Veendu, et oad oleksid korralikult vedelikuga kaetud (kui vaja, lisa veidi vett), riisu ära liigne vaht.Kuumuta ahi maksimumvõimsuseni. Määri lambaliha õliga ja hõõru maitseainetega. Tõsta küpsetusplaadiga ahju ja küpseta 1 tund 20 minutit. Võta ahjust ja lase 30 minutit „puhata”.Kui oad on pehmed, suurenda kuumust, et osa vedelikust saaks maha keeda. Lisa köögikoor ja või. Õngitse petersellivarred välja, pane tüümian, majoraan ja petersellilehed potti. Kuumuta kiiresti keemiseni ja sega kõik hästi läbi. Maitsesta ja kalla soojendatud serveerimisvaagnale.Eemalda lambakoodilt nöör, lõika liha paksudeks viiludeks ja tõsta ubadele. Serveeri kohe koos rohelise salatiga. www.veskimati.ee

FAVA EHK HERNETAMP KAPPARILEHTEDEGA

Koostisosad:

Kuuele

500 g Veski Mati kuivatatud kollaseid lihvimata herneid
1 suurem sibul, kooritud ja pooleks lõigatud
3 sl külmpressitud oliiviõli
2 sl kapparilehti või nõrutatud kappareid
1 sidruni mahl


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Seda populaarset rooga keedetud ja seejärel puruks tambitud kuivatatud hernestest võib serveerida nii kuumalt kui ka külmalt ning lisada sellele teisi hooajalisi toiduaineid,näiteks hautatud rohekraami või tomateid.Pese herneid, kuni vesi jääb selge ning jäta ohtra veega üleöö ligunema. Kurna ja pane herned koos sibulaga suurde potti, kalla üle külma veega ja kuumuta keemiseni. Riisu vahukulbiga vaht pealt. Lisa oliiviõli ja veidi soola, hauta kaaneta 1,5 tundi või kuni herned on pehmed ja suurema osa veest sisse imanud. Lase jahtuda ja kurna. Tambi jahtunud herned pudrunuiaga puruks, maitsesta meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Kalla tamp kaussi, puista peale kapparilehti või kappareid, nirista veidi oliiviõli ja sidrunimahla ning serveeri kas leigelt või külmalt. www.veskimati.ee

DAL

Koostisosad:

Neljale
350 g Veski Mati kollaseid kooritud herneid

1 tl kurkumit
3 sl ghee’d (vt märkus)
1 tl vürtsköömneid
1 roheline tšilli, seemnetest puhastatud ja hakitud
½ keskmist sibulat, kergelt hakitud
1 kuivatatud punane tšilli
½ tl jahvatatud Kašmiiri tšillit


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Dal’i tehakse kõigis India kodudes ja kõige sagedamini läätsedest. Meie aga kohandasime seda etsepti eestlastele kodusemaks ning valmistame selle kollaste hernestega. Mõni armastab lisada dal’ile tomateid, aga meile meeldib, kui läätsede maitse särama jääb.Pane herned kaussi, kalla üle külma veega ja loputa hästi läbi; kui vesi muutub häguseks, siis vaheta see ära ja loputa uuesti, kuni hernestest ei eraldu enam tärklist.Vala hernestele 0,7 l vett ja jäta üleöö seisma. Kalla leotatud herned koos veega potti, kuumuta keemiseni ja vähenda kuumust. Riisu pinnalt vaht, lisa kurkum ja näputäis soola. Hauta 30 minutit, kuni herned on pehmed, pane kõrvale. Vajadusel lisa veidi vett, et saaksid parajalt vedela dal’i. Aja ghee potis kuumaks. Kalla vürtsköömned potti; kui need praksuma hakkavad, lisa sibul ja kuivatatud tšilli.Sega paar sekundit, seejärel hauta madalal kuumusel, kuni sibul on pehme ja kergelt kuldne. Lisa roheline tšilli ja jahvatatud tšillipulber, sega kõik hästi läbi,kalla soojale dal’ile ja serveeri koos India leiva, näiteks chapati’ga.Märkus Ghee on selitatud või, mida saab osta enamikest ökopoodidest. Kui ghee’d ei ole käepärast, siis võid asendada selle tavalise koorevõiga. www.veskimati.ee

Teistmoodi hommikupuder

Koostisosad:

Veski Mati helbeid

riivitud tavalist juustu

serveerimiseks võid

parmesanilaaste


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Valige Veski Mati kaera-, täistera kaera-, riisi- või mõned segahelbed. Pange vesi potti ja kuumutage keemiseni. Raputage vette tubli näpuotsatäis soola. Lisage helbed ning kuumutage tasasel tulel seni kuni helbed on pehmed ja pudru konsistents sobiv. Vajadusel lisage vett, aga soovitame keeta pigem paksem puder. Valige lisandiks üks meelepärane juust (toorjuust, sinihallitusjuust, tavaline juust, parmesan, suitsujuust, valgehallitusjuust). Lisage juust. Riivige või hakkige valitud juust väiksemateks tükkideks ning segage pudrusse. Kuumutage hetk ning tõstke pott tulelt. Serveerimiseks valige kaks lisandit (või, parmesanilaastud, sulatatud juust, oliiviõli, peeneks hakitud tüümian, peeneks hakitud till). Tõstke puder kaussidesse ning serveerige valitud lisanditega. Seejärel raputage peale pisut jahvatatud meresoola ning sööge kohe! www.veskimati.ee 

Purutainaga rabarberi-kohupiimakook

Koostisosad:

Purutainas:
100 g Veski Mati tatrajahu
100 g Veski Mati kaerahelbeid
100 g Veski Mati kaerajahu
50 g rafineerimata suhkrut (Billington’s)
1,5 tl kaneeli
3/4 tl soola
120 g võid
Täidis:
600 g kohupiima
75 g rafineerimata suhkrut (Billington’s)
4 muna
650 g rabarberit+3 spl rafineerimata suhkrut (Billington’s)


EAN kood: Puudub
Pakendid: Puudub
Puhasta ja tükelda rabarber, sega rabarberitükkide hulka 3 spl suhkrut ja jäta ootele. Purutaina valmistamiseks sega omavahel mõlemad jahud, kaerahelbed, suhkur, kaneel ja sool. Näpi hulka võitükid ja sega puruseks tainaks.Suru 2/3 tainast küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja. Vahusta kohupiima hulka munad ja suhkur. Jaota rabarberitükid põhjale laiali (ära rabarberitest tekkinud vett lisa) ja vala peale kohupiimatäidis. Puista kõige peale ülejäänud purutainas. Küpseta kooki 175 kraadises ahjus 40-50 minutit. Lase koogil 30 minutit jahtuda ja eemalda siis vormist. Serveeri kooki näiteks värskete maasikatega. www.veskimati.ee