Kliid

Kliid on teravilja püülijahuks jahvatamisel eraldatud seemnekestad koos taimekoe- ja iduosadega. Täisterajahu valmistamisel jäetakse jahusse kliid alles, kuna neil on suur toiteväärtus. Kliides leidub rohkelt B-vitamiine ja mineraalsooli. Seepärast on neid hakatud hindama toiduainena, ehkki kliid halvendavad jahu küpsetusomadusi. Eesti poodides on müügil näiteks nisu-, kaera- ja rukkikliid, mujal maailmas on levinud ka maisi- ja riisikliid.

Võimalusi klii tarvitamiseks on palju, seda saab lisada jogurtile, putrudele, puistata peale küpsetistele enne ahju minekut, samuti on kliisid pruugitud väikese alkoholisisaldusega õlle pruulimisel.

Kliid soodustavad soolte tööd, viivad välja ainevahetusjääke, aitavad alandada vere kolesterooli- ja suhkrutaset. On kasulik teada, et kliid ei anna üldse kaloreid, vaid ainult täiskõhutunde – organism neid ei omasta.

Nisukliid on valmistatud nisutera kestast ning seetõttu sisaldavad palju kiudaineid. Viimased ergutavad mao- ja sooletegevust, soodustades sellega seedimist, seovad seedekulglas jääk- ja muid ebasoodsaid aineid ning viivad neid organismist välja. Nisukliid on suurepärane võimalus kehakaalu normis hoidmiseks, neid saab lisada hommikupudrule, salatitesse, smuutidesse jne.

Kaerakliid on kaeratoodetest tervislikem ja kiudainerikkaim. Kliid sisaldavad rohkesti valke, süsivesikuid, mineraalaineid ning vitamiine. Kaerakliide koostis on eriti tervislik, sest lisaks kiudainele sisaldab kaeraklii veel betaglükaani, mis alandab kolesterooli ja veresuhkru taset, rohkesti rasvhappeid ja tokoferooli (E-vitamiini). Kliide söömine on ravimitest märgatavalt odavam moodus vererõhu alandamiseks. Kaerakliidel on lisaks ka hõrk ja meeldiv maitse. Nad sobivad hästi putrude valmistamiseks, erinevate toodete paneerimiseks ning küpsetistesse lisamiseks.

Rukkikliisid saab kasutada samamoodi nagu nisukliisid – segada jogurti, piima või keefiri hulka ja kasutada paneerimisel. Rukkikliid sisaldavad rikkalikult magneesiumi, fosforit ja muid mineraalaineid. Rukkikliisid peetakse heaks toidulisandiks taimetoitlastele ja neile, kes järgivad vähendatud soolasisaldusega toitumist.