Riis jaguneb kolme suurde rühma: valge riis, punane riis ja must riis.
Valge riis ehk Oryza sativa on pärit Aasiast, olles varaseim ja enamlevinud riisirühm. Viljakestas olevat riisi nimetatakse toorriisiks. Valge riisi saamiseks eemaldatakse tera- ja seemnekest ning idu, seda on nii lihvituna kui ka poleerituna.
Täisterariisi ehk pruuni on lihvimata, suure toiteväärtusega, sisaldades palju väärtuslikke vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid. Valge riisiga võrreldes on pruunis riisis kiudained tervelt kuus korda rohkem, mistõttu kestab täiskõhutunne pikka aega. Täisterariisi välimine mittesöödav kest on eemaldatud, alles on seemnekoor ehk teine kest (selle värvus võib olla punasest pruunikani), mis lisab terale veel omapärase pähklimaitse. Pruun riis on maitselt tugevam ja intensiivsem kui valge. Eeltöötlemata pruun riis vajab keetmisel valgest riisist rohkem vedelikku ning keenult on selle esialgne mass suurenenud vähemalt 2,5-kordseks. Täistera riisi soovitatakse enne keetmist pesta. Sobib risottode, vormiroogade, suppide valmistamiseks, kala- ja liharoogade lisandiks.
Punane riis ehk Oryza glaberrima on pärit Aafrikast, kuid on ka Hiinas juba sajandeid kasvatatud metsik riisisort. Ta vähemlevinud, sest kohaneb erinevate kliimatingimustega raskemini. Punasele riisile omistatakse tugevat kolesterooli alandavat toimet. Ta on pehme tekstuuri ja pähklise maitsega. Punast riisi on nii pikateralist kui ka keskmise teraga, see on pika keetmisajaga, vajab leotamist ja on mittekleepuv. Punane riis on hea kiudaineallikas ja on rauarikkam kui teised täisterariisi sordid. Samuti sisaldab magneesiumi, mangaani, tsinki, B-grupi vitamiine ja on tugev antioksüdantse toimega. Kiudainerikka täisterariisi söömine aitab kontrollida näljatunnet, kuna see reguleerib toidu seedimise kiirust, aidates kaasa kehakaalu kontrollimisele.
Must riis ehk lilla riis on pärit Hiinast, kuid tänapäeval kasvatakse seda Itaalias. Musta riisi kutsutakse ka pikaealisuse riisiks, kuna on riisisortidest üks tervislikumaid. Sajandeid tagasi tunti vanas Hiinas musta riisi kui „keelatud riisi“, sest seda tohtisid süüa ainult keiserlik perekond ja kõrgklassi esindajad, keelust üleastujaid võis oodata surmanuhtlus. Mustas riisis, mis keetes muutub lillaks, levitades sandlipuud ja äsja küpsetatud leiba meenutavat lõhna, on tugev antioksüdantne toime. Riisile annavad värvuse samad antioksüdantsed flavonoidid mis mustale sõstrale ja mustikale. Must riis sisaldab asendamatuid aminohappeid ja vitamiine ning on hea mineraaliallikas. Tänu suurele antioksüdantidesisaldusele on võime alandada kolesteroolitaset, ennetada diabeeti ja hoida ära südame-veresoonkonnahaigusi. Must riis sobib nii liha kui kalaga, kuid maitseb suurepäraselt ka eraldiseisva roana.
Toitumisalane teave 100g täitera ehk pruuni riisi (kuivaine) kohta:
Energia 1350 kJ/322kcal
Rasvad 1,9 g
Süsivesikud 65,4 g
Valgud 6,3 g
Kiudained 7,4 g